Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran: Rusya’ya Hava Sahamızı Açabiliriz

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Suriye’de ihtiyaç duyulması hâlinde İran’ın hava sahasının Rusya’ya ait savaş uçaklarına açılabileceğini söyledi.



AA’nın Ä°ran’ın yarı resmî ajansı Mehr’e dayandırdığı haberine göre, Ä°ran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Åžemhani, ülkesinin Rusya ile Suriye konusunda “her türlü iÅŸ birliÄŸine açık olduÄŸunu” belirtti.

Tahran ve Moskova arasındaki iliÅŸkileri “tamamen stratejik” diye niteleyen Åžemhani, “Suriye’de teröre karşı mücadele, Ä°ran ve Rusya tarafından kapsamlı bir ÅŸekilde devam ediyor. Ä°htiyaç duyulması hâlinde Rusya’ya ait savaÅŸ uçaklarına Suriye’deki kara operasyonunu desteklemek amacıyla Ä°ran’ın hava sahasını kullanma izni verilebilir.” dedi.

Tahran yönetimi, Suriye’de hava saldırıları düzenleyen Rusya’ya 7 Ekim 2015’te hava sahasını açmıştı. Rusya bu sayede Suriye’deki hedefleri Hazar Denizi üzerindeki savaÅŸ gemilerinden fırlattığı füzelerle vurmuÅŸtu. Ä°ran, 16 AÄŸustos 2016’da ise ülkenin batısındaki Hemedan Åžehit Nuje Hava Ãœssü’nü bir haftalığına Rusya’ya ait uçakların kullanımına açmıştı. Rusya, Hemedan’daki üsten kaldırdığı uçaklarıyla Suriye’de saldırılar gerçekleÅŸtirmiÅŸti.

Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde Suriye’de 30 Aralık’ta yürürlüğe giren ateÅŸkese raÄŸmen Rusya destekli BeÅŸÅŸar Esed güçleri ve Ä°ran destekli militanlar birçok yerde sivil ve silâhlı direnişçilere yönelik saldırılar gerçekleÅŸtiriyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.